RMA SYSTEMA ZAGREB CROATIA

Ruska borilačka vještina Systema, Zagreb

Marcaida Kali u Zagrebu

Doug Marcaida, Zagreb 2016

U organizaciji Deana Rostohara i SPECWOG-a u Zagrebu se 20. i 21.02.2016. održao Seminar filipinskog majstora Douga Marcaide.

Kuya Doug Marcaida je osnivač škole Marcaida Kali i trenutačno jedan od svjetski najeksponiranijih učitelja filipinskih borilačkih vještina. Posebnu pažnju u svom radu stavlja na rad sa oružjem, pogotovo naoštrenim.

Na seminaru je sudjelovalo više od 90 polaznika iz 13 zemalja. Značaj ovog seminara pokazuje i činjenica da nas većina nije bila iz filipinskih borilačkih vještina (bilo je tu ekipe iz ninjutsua, wing chuna, systeme...).

Majstor Marcaida je fascinirao svojom vještinom, a posebnu je pažnju posvetio prenošenju svoje metodike rada i podučavanja. Tako smo kroz dva dana intenzivnih treninga prošli kroz rad sa improviziranim oružjem (časopis, kemijska olovka), klasičnim nožem, arnis štapom i karambitom (nož nalik na kandžu sa prstenom na jednom kraju).

Doug Marcaida, Zagreb 2016

Metodika učenja je bazirana na postepenoj gradaciji drilova (od solo drilova, preko statičnog partnera - dummy, partnera koji nas 'hrani' napadom, do fluidne interakcije partnera). Princip majstora Marcaide je da rad bez oružja mora slijediti iste obrasce kao i rad sa oružjem, te da način na koji se borimo mora biti u skladu sa načinom na koji se prirodno krećemo (no fancy moves).

Osim što smo se svi dobro izudarali i naučili korisne drilove i principe majstor Marcaida se toplim i direktnim pristupom sa puno humora potrudio da se svi dobro provedemo.

Doug Marcaida, Zagreb 2016

Na seminaru su iz škole Systema Croatia sudjelovali Ranko Čerić i Fran Jadrijev. Do iduće godine u Zagrebu!

Ranko Čerić, Systema Croatia