RMA SYSTEMA ZAGREB CROATIA

Ruska borilačka vještina Systema, Zagreb

Systema i Putinova tajna vojska

Putin and Systema

U posljednjih nekoliko dana internet news portalima diljem svijeta se multipliciraju izvještaji o tome kako Vladimir Putin priprema tajnu vojsku 'spavača' diljem svijeta - u školama borilačkie vještine Systema! U Hrvatskoj je tekst objavljen na portalima net.hr i dnevnik.hr.

Izvor ovih bombastičnih napisa stoji njemački novinar i 'ekspert' za Putina (ma što to značilo), izvjesni Boris Reitschuster i njegova knjiga "Putin's Hidden War". U navedenoj knjizi dotični 'novinar' iznosi podatke 'izvješća njemačke obavještajne službe' prema kojima SYstema klubove u svijetu vode bivši ruski specijalci i obavještajci. Ciljevi takvih grupa su navodno širenje kaosa i rušenje 'demokratskog poretka'. Čak se navodi da su klubovi Systeme povezani sa ruskim bikerima i kozačkim organizacijama.

Šećer na kraju je tvrdnja da se stranci koji pristanu na 'suradnju sa Kremljom' šalju u Rusiju 'na edukacije u radu sa vatrenim oružjem i eksplozivima'.

Sve bi ovo bilo bezazlena besmislica kad ne bi imalo prilično ozbiljne posljedice za ljude koji vježbaju ovu lijepu borilačku vještinu. Tako sam na primjer saznao od jednog kolege da mu je otkazan seminar u Italiji jer su zainteresirani polaznici pročitali navedeni članak i odustali od seminara. Također, prilično je izvjesno da će policijski aparat staviti Systema klubove i instruktore pod laganu prismotru.

Najbizarnije u cijeloj priči je činjenica da su borilačke vještine u dvadesetom stoljeću učinile više na međunarodnom povezivanju mladih ljudi bez obzira na nacionalnost, rasu ili religiju od većine ljudskih aktivnosti. Jedna od inicijativa koje aktivno koriste taj potencijal borilačkih vještina je projekt Training Across Borders, gdje se organiziraju seminari borilačke vještine Aikido sa učesnicima iz konfliktnih područja (http://tab2015.org/about-tab/).

Sami seminari su uvijek mjesta gdje se sreću, druže i povezuju mladi iz raznih zemalja i nerijetko, uprkos nacionalnim netrpeljivostima zemalja iz kojih dolaze, razvijaju intenzivna prijateljstva kroz zajedničko vježbanje borilačkih vještina.

Systema and you

Kao instruktor škole Systema Croatia, mogu samo reći da nisam bivši pripadnik ruskih specijalnih jedinica, podučavam Systemu zato što smatram da prevenstveno pozitivno djeluje na psihičko i fizičko zdravlje vježbača, i ne idem u Rusiju na poduku u radu sa vatrenim oružjem i eksplozivom, već da tehnički napredujem, obogatim pedagoško znanje i upoznam nove i zanimljive ljude iz cijelog svijeta.

Vježbajte, uživajte i napredujte u svakom pogledu!

Ranko Čerić, Systema Croatia