RMA SYSTEMA ZAGREB CROATIA

Ruska borilačka vještina Systema, Zagreb

Systema u Petrogradu - prvi dani

Danas je šesti dan kampa kozačkih borilačkih i kulturnih tradicija u organizaciji škole Systema Sibirski Kozak pod mentorstvom majstora Andreja Karimova.

Od trenutka kada su me Andrejevi učenici na aerodromu uzeli u svoje ruke započelo je intenzivno iskustvo druženja, treninga, plesa, zajedničkog rješavanja problema.

Systema u Petrogradu

Oni koje zanima samo tehnički aspekt Systeme bili bi zbunjeni i razočarani jer se ovdje jako puno pažnje posvećuje izgradnji snažne, stabilne i zdrave ličnosti polaznika kroz ples, muziku i razmjenu iskustava. No ako malo razmislimo, kakvog smisla ima učiti nekoga efikasne tehnike borbe dok nismo sigurni da je stabilan, duševno zdrav i zreo za to znanje? Na taj način stvaramo nestabilne i agresivne pojedince koji naučenom vještinom štete zajednici.

Kroz proces unutrašnjeg sazrijevanja, liječenja svojih problema i savladavanje strahova postajemo sposobniji ovladati drugima kroz borilačke primjene. Tako je svaki trening započeo sa bezazlenim dječjim igrama i plesovima, a završio žestokim borilačkim primjenama.

Sposobnost zajedničkog djelovanja kroz ples predstavlja zaboravljeni alat koji je omogućavao narodu skladno funkcioniranje bez hijerarhije. Također, ples nas uči ritmu, a ritam je ključan u borilačkim vještinama.

Systema u Petrogradu

Tako da mi je do sada najzahtjevniji trening (ako izuzmemo fizički napor borilačkih treninga i bacanje i hvatanje šaške) bio trening plesa u parovima koji je trajao od 21:30 do 01:30 ujutro, a djelovao je na gradnju sposobnosti vođenja i suradnje u pokretu.

До скорого!

Ranko Čerić, Systema Croatia