RMA SYSTEMA ZAGREB CROATIA

Ruska borilačka vještina Systema, Zagreb

Kozačke igre i plesovi

Prvi vikend kampa održan je obiteljski seminar. Od petka do nedjelje sve aktivnosti su bile koncentrirane na rad sa roditeljima i djecom. Treninzi su se sastojali od tradicionalnih narodnih igara i plesova koji su istovremeno služili kao dijagnostika problematičnog socijalnog ponašanja i terapija.

Systema seminar Sankt Petersburg

Neki treninzi su se odvijali u dvorani, a neki na otvorenom, što je djeci dalo potreban prostor za samostalnu igru. Dok su se djeca sama organizirala i razvijala samopouzdanje, roditelji su sudjelovali u tradicionalnim igrama i davali pozitivan primjer djeci kako se može provoditi vrijeme bez alkohola, nikotina i ostalih socijalnih pomagala.

Igre su koncipirane na rješavanje strahova, kompleksa, razvijanje dječjeg povjerenja u roditelje, povezivanje sa drugim roditeljima i djecom u zajednici. Andrej Karimov proces sazrijevanja u igri naziva ubrzani socijalni razvoj.

Systema family seminar Sankt Petersburg

Bilo je zanimljivo gledati ubrzanu socijalnu dinamiku među odraslima i djecom koji se ne poznaju (neki poput mene nisu čak niti iz istog kulturnog i jezičnog okvira). Tradicionalne igre su brzo razbijale inhibicije i strahove i povezale nas u funkcionalnu zajednicu.

Systema family seminar Sankt Petersburg

Nakon ovakvog iskustva postaje jasno kako je naše društvo počelo socijalno propadati gubitkom veze sa tradicijom - igrama, plesovima, pjesmom, običajima. Ti tradicionalni elementi su bili sredstvo odgoja novih generacija, povezivanja zajednice, liječenja socijalnih problema i razvijanja zdrvog odnosa između spolova.

Osim želje da ovakav rad prenesem u Hrvatsku, ovaj seminar potaknuo mi je interes za tradicijske igre i plesove u svojoj zajednici.