RMA SYSTEMA ZAGREB CROATIA

Ruska borilačka vještina Systema, Zagreb

Systema vs borilački sportovi

Systema vs MMA

Ljudi često uspoređuju borilačke vještine i borilačke sportove. Tako ćemo čuti 'kako bi neki majstor Systeme prošao u ringu sa MMA borcem?' ili 'Sve je to divno i krasno na treningu, ali u ringu ti to pada u vodu' i slično.

Ako pretražite tu temu na youtube-u, uglavnom ćete naići na Systema prezentacije gdje Systema 'majstor' bez problema savladava nekog MMA ili karate 'borca'. Rijetki su filmovi poput ovih gdje možemo vidjeti nenamještenu borbu (premda u ovim slučajevima ne možemo ocijeiniti vještinu ili sport nego sudionike u borbi): https://www.youtube.com/watch?v=UWkE2r7wFNM, https://www.youtube.com/watch?v=shqZxfGN2QY.

Osnovna greška u takvim usporedbama je pretpostavka da se borilačke vještine i borilački sportovi bave istom problematikom. Borilački sportovi poput MMA, BJJ, boks, kickboks, karate, itd. pripremaju svoje vježbače za sportske borbe gdje se uz striktna pravila bore protiv jednog protivnika. U takvim uvjetima si mogu dopustiti da na meču koriste 130% energije, da se potpuno fokusiraju na protivnika, da završe u parteru i da ne razmišljaju o tome da li protivnik možda ima nož ili drugo oružje.

Systema nije sport, pa je pristup treningu potpuno različit. Premda možda nikada nećemo doživjeti da nas netko napadne hladnim oružjem, na treningu ćemo uvijek imati tu mogućnost na umu. Pošto nam nitko ne može garantirati da će nas u nekoj uličnoj tuči napadati jedan po jedan, na treninzima razvijamo svijest o prostoru i drugim napadačima kroz posebne drilove. Također se trudimo postići maksimalni učinak sa minimalnim utroškom energije kako bi bili spremni za druge napadače. Kako naš meč nema definiran datum (i možda se nikada neće odigrati) imamo vremena temeljito i postepeno trenirati i time konstantno pozitivno utjecati na svoje zdravlje.

Systema nas ne priprema za borbu u ringu i zato nikad ne bih prihvatio izazov da se u ringu borim sa sportašem prema zadanim pravilima jer je tu on na svom terenu, ali ću uvijek rado razmjeniti iskustva i znanja sa sportskim borcima kroz trening ili sparing.

Ranko Čerić, Systema Croatia